Metode simple pentru imbunatatirea memorie tale


10 din cele mai simple metode prin care sa iti poti imbunatatesti memoria

   

     Multe din metodele de imbunatatire a memoriei presupune un efort mental destul de ridicat, dar de data aceasta am enumerat mai jos unele dintre cele mai usoare strategii de imbunatatire a memoriei pe care le recomanda oamenii de stiinta.
     Cei mai multi oameni pot realiza cele 10 metode enumerate si discutate mai jos, cu cateva exceptii, fara a depune prea mult efort.
     1. Strange pumnul drept
   Specialistii sustin ca daca strangi mana dreapta sub forma de pumn in timp ce inveti, acest obicei poate ajuta memoria. Ruth Propper de la Montclair State University a realizat un studiu in acest an si a analizat modul in care miscarile corpului influenteaza functionarea creierului. In urma cercetarii s-a constatat ca cea mai buna combinatie pentru imbunatatirea memoriei a fost atunci cand participantii au inclestat mana dreapta inainte de memorare si apoi au format pumnul stang pentru a-si aduce aminte mai bine cuvintele invatate.
     2. Mesteca guma
   Mestecatul gumei ne poate ajuta sa stam concentrati asupra unei sarcini si sa ne imbunatatim memoria.
   Un studiu realizat de Morgan et al. (2013) a testat memoria auditiva a celor care mestecau guma si apoi au comparat rezultatele evaluarii cu cele ale indivizilor dintr-un grup de control, care nu mestecasera guma.
   La finalul studiului, oamenii de stiinta au concluzionat ca indivizii care mestecasera guma isi imbunatatisera memoria pe termen lung, comparativ cu persoanele din grupul de control.
     3. Dormi
   Unul dintre beneficiile aduse de somn este acela ca face ca memoria sa functioneze mai bine. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in timpul somnului, creierul este extrem de ocupat, lucrand, printre altele si la memorie.
pe langa faptul ca somnul intareste amintirile, dar el le si restructureaza si reorganizeaza.     Studiile au indicat ca, de exemplu, oamenii care au tendinta de a visa lucruri care sunt valoroase pentru ei au mai multe sanse de a-si aminti mai bine acele lucruri sau evenimente.
   Astfel, daca pentru tine este important sa canti la pian, de exemplu, ai putea sa incerci sa adormi in timp ce din boxe se aude o anumita piesa muzicala cantata la pian. In acest fel isi cresti sansele de a cimenta memoria.
     4. Fa o plimbare
   Odata cu inaintarea in varsta, multi oameni de confrunta cu probleme de memorie. Insa, studiile au indicat ca este de ajuns sa mergem pe jos doar 10 kilometri pe saptamana pentru a ne mentine buna functionare a memoriei.
     5. Lasa-te de fumat
   Desi beneficiile fizice ale renuntarii la fumat sub deja destul de cunoscute, nu trebuie sa trecem cu vederea faptul ca exista si beneficii aduse memoriei.
Nu mai este un secret pentru nimeni ca fumatul afecteaza memoria, insa partea buna este aceea ca renuntarea la acest obicei daunator poate restabili functiile cognitive normale.
     6. Ignora stereotipurile
   Daca ai impresia ca memoria ta va fi din ce in ce mai slaba pe masura ce imbatranesti, atunci este foarte posibil ca asa sa se si intample.
Un studiu realizat in 2003 sublinia ca atunci cand oamenilor in varsta li se aminteste despre aceste stereotipuri legate de inaintarea in varsta si pierderea memoriei, acestia chiar incepeau sa aiba rezultate mai slabe la testele de memorie.
     7. Citeste postari de pe Facebook
   Un studiu a scos la iveala faptul ca postarile de pe Facebook sunt mai usor de memorat decat propozitii din carti si chiar si decat fetele oamenilor.
Un studiu realizat recent a indicat ca, cel mai probabil, postarile de pe Facebook sunt mai usor de memorat deoarece ele sunt usor de digerat si scrise intr-un limbaj spontan si natural.
     8. Miroase rozmarinul
   S-a demonstrat ca mirosul de ulei esential de rozmarin poate imbunatati memorie pe termen lung.
Mai exact, intr-o cercetare publicata anul acesta, s-a observat ca participantii care au stat intr-o camera unde existau infuzii de rozmarin, obtineau rezultate mai bune la testele de memorie, comparativ cu grupul de control.
     9. Slabeste
   La fel ca fumatul, luarea in greutate este asociata cu aparitia problemelor de memorie. Si la fel ca lasatul de fumat, slabitul ne poate ajuta sa ne refacem functiile cognitive.
Andreas Pettersson, doctor si totodata doctorand la Universitatea Umea, a realizat un studiu pe femei supraponderale si a constatat ca performantele obtinute de participante la testele de memorie s-au imbunatatit dupa ce acestea au scazut in greutate.
     10. Inchide computerul si bucura-te de liniste
   Chiar si atunci cand suntem inactivi, creierul continua sa realizeze functii importante legate de memorie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu