Vitamine si minerale esentiale organismului tau

Cele mai importante vitamine şi minerale care au cu adevărat un efect benefic pentru sănătate


     Mai multe studii recente au arătat că, de cele mai multe ori, cumpărarea de vitamine si minerale este doar o risipă de bani. Pastilele nu au efectul cu care se laudă producătorii. Există insă câteva excepţii.
Vitaminele nu reduc riscul de cancer, de boli cardiovasculare şi nici nu previn răcelile, aşa cum susţin firmele producătoare.
Studii recente au arătat că aceste multe din aceste suplimente sunt inutile, chiar periculoase, pentru că pot creşte riscul de cancer în urma sporirii concentraţiei de antioxidanţi din corp.
Există însă unele vitamine şi minerale care sunt utile şi pot fi luate sub formă de pastile, nu doar din alimentaţie.
     Vitamina D este pe locul intai fiind considerată cea mai importantă. Cei care iau zilnic acest supliment trăiesc mai mult, se arată în două studii, realizate în anul 2008 şi în 2013.
Vitamina D contribuie la fixarea calciului in oase, te protejeaza de hipertensiunea arteriala, previne anumite tipuri de cancer, previne starile depresive si te ajuta 
     Probioticele sunt foarte importante mai ales pentru cei care iau antibiotice. Ei trebuie să ia aceste suplimente prin pastile sau prin alimente bogate în bacterii, cum ar fi iaurtul.
Probioticele sunt bacteriile vii care trăiesc în organismul nostru şi care sunt utile pentru digestie şi sistemul imunitar. Aceste suplimente, luate în special în timpul tratamentului cu antibiotice, reduc riscul apariţiei problemelor intestinale, cum ar fi diareea. Pastilele trebuie luate însă doar la nevoie, nu zilnic.
     Zincul este un mineral esential pentru organismul tau, acesta previne răcelile, pentru că afectează inmulţirea rinovirusurilor, care provoacă această boală, deasemenea acesta regleaza nivelul de vitamina A si tine sub control cantitatea in care aceasta este eliberata de ficat.  
Zincul contribuie la functionarea optima a pancreasului si ajuta metabolismul sa transforme alimentele in energie. Zincul sa dovedit ce este mult mai eficient in tratarea racelii decat vitamina C, care s-a demonstrat că nu are efectul dorit.
     Vitamina B3 (Niacina) este recomandată pentru mai multe afecţiuni, dar cercetările au demonstrat că este eficientă doar în cazul bolilor de inimă. Luată zilnic, reduce riscul de atac de cord.
     Usturoiul, atunci când este consumat sub forma concentrată a unor pastile, are un rol important în tratarea hipertensiunii arteriale. Este recomandat şi pentru prevenirea cancerului, dar rezultatele sunt încă neclare în această privinţă.
     Vitamina B2 (riboflamina) este esentiala pentru organismul tau, deoarece este unul dintre cei mai puternici antioxidanti care te protejeaza de radicalii liberi. Specialistii spun ca persoanele care au deficiente de riboflavina nu respecta principiul dietei echilibrate.
Printre alimentele cu cel mai ridicat continut de riboflavina se numara fasolea verde fiarta, telina cruda, rosiile, iaurtul degresat, sparanghelul si spanacul fiert, ouale fierte, laptele de vaca (2% grasime) si ciupercile.
     Vitamina E este esentiala pentru piele, par si pentru inima. Ea imbunatateste sanatatea ochilor, intareste sistemul imunitar atunci cand isi uneste fortele cu alte vitamine si minerale si contribuie la coagularea sangelui. Surse importante de vitamina E sunt: spanacul, maslinele, ardeiul gras, semintele de floarea soarelui, migdalele, afinele, kiwi, broccoli si varza de Bruxelles.
     Fierul este un mineral recunoscut pentru proprietatile sale antianemice. Cantitati importante de fier poti obtine daca mananci spanac, varza, broccoli, masline, linte, telina si mazare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu