Comportamentul alcolului când oameni beau

Afla de ce se comporta oamenii aiurea cand beau 

 
 

       Chiar si un pahar de vin blocheaza comunicarea dintre regiuni ale creierului care controleaza comportamentul (amigdala cerebrala) si anumite portiuni ale cortexului prefrontal. Specialisti spun ca acest fenomen ar explica disparitia inhibitiilor, agresivitatea sau purtarile nesociabile pe care le manifesta unii oameni cand consuma alcool.

      Studiul a fost realizat de cercetatorii de la University of Illinois and Chicago, SUA, care au scanat creierele unor voluntari care consumase o bautura cu 16% alcool. In acest studiu a fost urmarit efectul alcoolului asupra capacitatilor dea lua decizii si de a descifra emotii precum teama, furia sau bucuria.
      Modul in care interactineaza amigdala si cortexul prefrontal ne ajuta sa "citim" cu precizie caracteristicile mediului in care ne aflam si sa ne ajute sa ne ajustam reactiile in mod corespunzator, au explicat ceretatorii. Procesarea emotiilor implica atat amigdala cat si zonele ale cortexului prefrontal asociate cu cognitia si ajustarea comportamentului.
      Rezultatele studiului i-au ajutat pe specialisti sa inteleaga mai bine ce se intampla in creier in cazul manifestarilor stimulate de consumul de alcool, precum si disparitia unor inhibitii sociale, agresivitatea, retragerea. 
      Cercetatorii au studiat 12 persoane care obijnuiau sa consume mult alcool la petreceri ( 10 barbatii & 2 femeii cu varsta medie de 23 ani). Participantii au primit fie o bautura alcoolica, fie un placebo si si s-au aratat imagini ale unor chipuri umane, cerandu-le sa spuna ce emotii exprimau respectivele fete (teama, furie, fericire) sau daca expresia era neutra.
      Specialisti au urmarit in acest timp cu ajotorul rezonatiei magnetice activitatea creierelor participantilor. Rezultatele au fost publicate in jurnalul Psychopharmacology, arata ca alcoolul reduce "angrenarea" dintre amigdala si cortexul orbitofrontal (o parte din cortexul prefrontal) reducand capacitatea de a citi corect emotiile exprimate de fetele oamenilor. Studii anterioare au aratat (acest studiu a confirmat) ca alcoolul reduce capacitatea amignalei de a percepe semnalele de amenintare din mediu.
      In cursul intoxicatiei acute cu alcool (al betiei) indiciile emotionale care semnalizeaza pericolul nu sunt procesate normal in creier, deoarece amigdala nu raspunde in mod corect la aceste indicii, spun cercetatorii. Amigdala si corertexul prefrontal lucreaza in echipa, iar cand cooperarea lor este blocata, cum se intampla in cazul consumului de alcool, capacitatea noastra de a descifra corect mesajele non-verbale vizibile pe fetele altor persoane si de a reactiona corespunzator la ele este puternic afectata. 
    


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu